Esittely

Kritiikki näkyy! -hanke

Kritiikki näkyy! kirkastaa kritiikin merkitystä, ruokkii sen monimuotoisuutta ja tuo sitä lähelle tekijöitä ja lukijoita. Kolmivuotinen hanke tekee kritiikistä lähestyttävän ja innostavan ajatuksenvaihdon paikan. Hankkeen toteuttaa Suomen arvostelijain liitto ja rahoittaa Koneen säätiö.

Lähikritiikki

Hanke tarjoaa pienille ja keskisuurille sanomalehdille mahdollisuuden julkaista kritiikkiä lähiseudun taidetapahtumista. Olennainen osa lähikritiikkiä on paikallisuuden ajatteleminen uudelleen. Ensimmäiset lähikritiikit julkaistaan vuonna 2021.

Toisin katsottu kritiikki

Marginalisoiduista näkökulmista kritiikki näyttäytyy joskus yhdenmukaisena. Toisin katsottu kritiikki tukee erilaisten ihmisten osallisuutta yhteisessä julkisessa keskustelussa ja tuo keskusteluja näkyville ja kuuluville.

Kritiikkiklinikka

Kriitikon vastaanotolle on matala kynnys. Noin 100 lyhyttä keskusteluaikaa vuoden aikana kritiikkiin liittyvissä kysymyksissä, vaivoissa tai iloisissa perhetapahtumissa. Kritiikkiklinikka kommentoi tekstejä ja ideoita, vastaa kritiikkiä koskeviin kysymyksiin tai tarjoaa keskustelutukea poikkeuksellisten taidekokemusten tai kulttuurikeskustelujen keskellä.

Residenssit

Kriitikoiden tietämys kasvaa matkustellessa. Residenssivaihto suuntautuu lähialueille, Pohjoismaihin, Baltiaan, Saamenmaalle ja Venäjälle. Residenssitoiminta alkaa syksyllä 2021 pandemiatilanteesta riippuen.

Shine on Arts Criticism -webinaarisarja

Akateeminen tutkimus on olennainen osa kritiikin ymmärtämistä. Syksyllä 2021 käynnistyy kansainvälinen webinaarisarja, joka käsittelee kritiikin ajankohtaisia kysymyksiä. Englanninkieliset webinaarit toteutetaan yhteistyössä Nordicomin (The Nordic Information Centre for Media and Communication Research, Göteborg) kanssa. Teemoina inkluusio ja diversiteetti, kritiikki ja poliittisuus sekä rakenteet ja raha.

Julkaisut

Kirjat luovat lukijalle välineitä kritiikin tekemiseen ja lukemiseen erilaisista näkökulmista. Yhteinen kritiikki -käsikirja ilmestyy keväällä 2021. Hankkeen loppupuolella ilmestyvä teos dokumentoi ja analysoi hankkeen tuloksia.

Valikko