Viime viikonloppuna Pyhätunturilla vietetty PyhäSana -taidefestivaali oli mielenkiintoinen avaus festivaalikentällä. Tarjolla oli kiehtova miksaus sanankäyttäjiä, kirjailijoita, lavarunoutta, musiikkia ja kuvataidetta, kirjoittaa kulttuurikriitikkomme Jukka Tarkiainen.
Festivaalin taustavoimina ovat kuvittaja Lasse Rantanen, taiteellinen johtaja Paleface ja Pyhätunturi Oy:n tapahtumapäällikkö Suvi Vuorimäki. Isompien konserttien tapahtumapaikat olivat Aittakurun ja Tajukankaan ulkoilmalavat – muut ohjelmanumerot olivat sisätiloissa.
Perjantain Aittakurun konsertissa Miiumariia esitti intiimejä poplauluja spoken word twistillä. Sivistynyt räppäri Paleface toi Aittakurun ikiaikaiseen konserttisaliin monikulttuurisen herkkupöydällisen jytyä syötävää. Herkut maistuivat vaikka Jäämeren viileys laskeutui syksyiseen tunturiin.
Perjantain alkuiltaan oli sodankyläläinen lausuntataiteilija Louhistiina koonnut olut-aiheisia runoja esitykseensä Calle-talon ravintolassa. Tajukankaan lavalla muusikko Janne Masalin maalasi eteemme kiehtovan rähjäisen maalauksen, jossa pohjamaalina on ikivanha suomalaisuus – väreinä hehkuivat musta huumori ja slaavilainen melankolia.
Suomalaisen R & B:n nouseva tähti rovaniemeläinen Rosa Coste yhtyeineen otti Tajukankaan lavan haltuun nuoren naisen karismalla. Hänen musiikkinsa on hiphopin, soulin ja afrikkalaisen rytmimusiikin hieno sekoitus.
Hotelli Pyhätunturissa esiteltiin lappilaisia sanankäyttäjiä. Illan aloitti Sodankylän Raudanjoelta lähtöisin oleva mainio lavarunoilija Jyri Ollila. Koko festivaalin kohokohdaksi nousi omalta kohdaltani Hannu Paloniemen esitys, joka pohjautui hänen romaaniinsa Lumiluolapoika. Hannu vei esityksellään 1980-luvun takaiseen Tornioon ja kertoi hauskasti koskettavan tarinan kasvamisesta ja menetyksestä. Esitys tempaisi mukaansa ja tarinan päätteeksi olimme kaikki kosketettuja. Illan päätteeksi saimme nauttia kirjallisen supertähden läsnäolosta. Pelkosenniemen Kairalasta kotoisin oleva Juhani Karila kertoi omasta tiestään kirjailijaksi. Hänen ensimmäinen romaaninsa Pienen hauen pyydystys on ollut valtava menestys. Se on saanut palkintoja ja sitä on käännetty useille kielille.
Tieteen näkökulmaa festivaaleilla edusti Pelkosenniemen oma poika sanavalmis Markku Ollikainen. Hän on Suomen ilmastopaneelin puheenjohtaja.
Runoilija Jonne Piltonen ja saamelaismuusikko Ante Jalvela olivat tuottaneet nykyaikaisen runoesityksen. Pääesiintyjänä Aittakurun lauantain konsertissa oli maailmalla menestynyt yhtye Solju. Ulla Pirttijärven ja tyttärensä Hildá Länsmanin luotsaama yhtye esitti mukaansatempaavaa popmusiikkia pohjoissaameksi.
Lauantain alkuillassa Tajukankaalla esiintyi Sami Yaffa yhtyeineen. Loistavan dokumentaristin ja musiikkitoimittajan uran on mahdollistanut ura basistina useissa rockmaailman huippubändeissä kuten Hanoi Rocks ja New York Dolls. Yhtye sai yleisön liikkeelle ja nousemaan ylös Tajukankaan penkeistä.
Illalla Lasse Rantanen esitteli palkittuja kuvituksiaan. Meeri Koutaniemi kertoi kansainvälisen kuvajournalistin urastaan. Koutaniemen kuvat ja kertomus tyttöjen ympärileikkauksista Keniassa avasivat silmiä ja herättivät kunnioitusta. Toinen kunnioitusta herättävä hahmo ulkomaantoimittaja Rauli Virtanen näytti valokuviaan vuosien varrelta ja kertoili vakuuttavaan tyyliinsä kuviensa taustoista. Raulin jutuissa oli vauhtia ja vaarallisia tilanteita.
Kaiken kaikkiaan festivaalin ohjelma oli mielenkiintoinen katsaus sanojen moninaiseen merkitykseen, sanankäyttöön ja sanataiteeseen. Lappilaisia tekijöitä oli saatu mukaan kiitettävästi ja ohjelmistossa oli kivaa poikkitaiteellisuutta ja tyylilajien kirjoa. Toivotan tälle uutta etsivälle festarille valoisaa tulevaisuutta.
PyhäSana taidefestivaali 15.- 16.9.2023, Pyhätunturi, Pelkosenniemi
Juttu on alunperin ilmestynyt Sompio-lehdessä 20.9.2023.