Kesäillan konsertti
Marjaana Pakkanen, laulu,
Panu Korhonen, piano
13.8.2023 seurakuntakodissa
Tämänvuotisten Säynätsalopäivien musiikkitarjonnan vaikuttavin hetki koitti, kun mezzosopraano Marjaana Pakkanen ja pianisti Panu Korhonen astuivat yleisön eteen saarten tärkeimmässä konserttipaikassa kirkonmäellä. Ohjelma alkoi Gershwin-numerolla Love Is Here to Stay.
Konsertin, jonka Marjaana myös juonsi mukaansatempaavalla tavallaan, ideana oli esittää lauluja toivosta ja rakkaudesta. Ne oli valittu Broadway-musikaaleista ja 1900-luvun keskivaiheiden USA:laisista musikaalielokuvista.
Muina näytteinä Gershwinin veljesten yhteistyöstä säveltäjänä (George) ja sanoittajana (Ira) illan duo esitti sellaiset klassikot kuin Summertime ja They Can’t Take That Away from Me.
Ohjelman useimpien laulujen teema, rakkaus, ilmenee niissä monenlaisissa yhteyksissä. Paitsi romanttisena lempenä, sitä koetaan vanhemman henkilön huolehtimisena nuoremmasta tai elokuvassa Funny Girl soivasta laulusta People (”People who need people are the luckiest people in the world”) välittyvänä kiintymyksenä.
Elegisintä kuultavaa tarjosi Joseph Kosman Ranskassa lehdet englanninkielisenä jazz-standardina. Ranskalaisuuteen liittyivät myös Victor Hugon romaaniin Kurjat pohjautuvan kuuluisan musikaalin kaksi laulua.
Toivo kuuluu pääjuonteena niin konsertin ylimääräisessä, West Side Storyn kenties valovoimaisimmassa sävelmässä Somewhere, ja laulajatar Judy Garlandin hittinä tunnetussa Get Happy -ilottelussa kuin Gene Kellyn leipäheitossa Singin’ in the Rain.
Konserttiarviossa on tapana uutisoinnin lisäksi tuoda julki näkökulmia esitysten ja itse musiikin ideologisiin ulottuvuuksiin. Toivoa ihmisyyden
perusvarantona äänten maailma voikin näet havainnollistaa myös ilman sanallista substanssia: musiikki saa meidät osallisiksi siitä olemassaolomme ylemmästä järjestyksestä, jota taide ilmentää. Siinä suhteessa musiikki tuottaa toiveidemme täyttymystä.
Ajatellaanpa vaikka Eino Leinoa, hänhän suhtautui säveltaiteeseen suorastaan uskonnollisella hartaudella. Hänen runoissaan musiikki ymmärretään kaiken luovan toiminnan erottamattomana käyttövoimana.
Ei liene sattuma, että ohjelmaan sisältyi numeroita, jotka ovat nousseet maailmanmaineeseen Barbra Streisandin tulkintoina. Siitä, että juuri hänen lauluarsenaalistaan Marjaana Pakkanen on saanut teknisiä ja tyylillisiä vaikutteita, saattoi vakuuttua tätä konserttia kuunnellessa. Yleisönsä Marjaana valloittaa lisäksi ilmaisun intensiivisillä karaktääreillä.
Panu Korhosen käsittelyssä Yamaha-flyygeli soi monipuolisen hallitusti. Siinä missä ympäröivän kasvillisuuden lisäämistä julkisivupiirroksiin rakennuspiirtäjät kutsuvat rehustamiseksi, tämän pianistin voi sanoa elävöittävän ja koristelevan jazz-notaatiota taidokkaan rehevin fiorituurein.
Runsaiden suosionosoitusten saattelemina konsertinantajat kukitettiin. Nämä lopuksi seisten annetut aplodit saatiin kiitoksena kuulijoilta, joita oli saapunut seurakuntakodille pitkälle toistasataa eli siinä määrin, että osa heistä joutui seuraamaan tilaisuutta salin ulkopuolelta.
Ja mitä konserttipaikkaan tulee, on ilo nauttia näin viimeisen päälle hiotuista esityksistä, kun vakiovarusteisiin kuuluu korkealaatuinen soitin ja suuresta maisemaikkunasta avautuu metsäinen vehreä luontonäkymä.
Juttu on alunperin ilmestynyt Säynätsalon Sanomissa 31.8.2023.