Nuotiopiirille saapuu pimeydestä kumma kulkija, kriitikko. Pitäisikö hänet karkottaa yön selkään?
Paikallislehdet on perinteisesti nähty paikallisidentiteetin ylläpitäjinä. Niistä voi luotettavasti tarkistaa, mitä paikkakunnalla tapahtuu ja mistä siellä puhutaan. Nuotiopiirissä pidetään yllä tunnelmaa ja loitolla ympäröivässä pimeydessä vaanivia petoja. Paikalliset mainostajat ja toimittajat pitävät yllä yhteistä liekkiä: elämä täällä jatkuu huomennakin. Entä jos paikalle koukkaa outo vaeltaja tiettömien taipaleiden takaa, kriitikko?
Monesti paikkakuntalaisuus on niin vahva yhteen sitova voima, että kritiikille ei löydy aivan luontevaa tilaa. Jos paikkakunnalla on konsertti kerran kuussa, muutama taidenäyttely vuodessa ja lisäksi paikallislehden päätoimittaja julkaisee eräkirjan, arvostelun elinympäristö on hyvin erilainen kuin suuressa kaupungissa toimitettavassa valtakunnallisessa lehdessä. Voiko paikallislehti lähettää riippumattoman kriitikon asialle ja ottaa riskin, että paikkakunnan kulttuurielämä saa täystyrmäyksen?
Kumman kulkijan palkkaaminen aikuisten töihin on toki uhka, mutta sisään on kätketty suurempi mahdollisuus. Kritiikin piiriin pääseminen tarkoittaa, että paikkakunnan vaatimatonkin taide-elämä otetaan vakavasti. Kun nuotion kaju hehkuu kutsuvana yhä kauemmas, valtakunnallisiin uutisiin pääsemiseen ei pian enää tarvita metsäpaloa. Kun kriitikko punnitsee vanhan asemarakennuksen vallannutta Naivistien näyttelyä, ovat näyttely, asemarakennus ja paikkakunta askelen lähempänä maailmaa.
Kritiikki näkyy! -hankkeen onnistuneimpia puolia on ollut lähikritiikki, jonka avulla paikallisjulkaisuiden juttuja on tuettu ja julkaistu verkossa valtakunnallisille yleisöille. On ollut suuri ilo lukea esimerkiksi ahvenanmaalaisesta joogamaailmaan sijoittuvasta esikoisromaanista tai Markku Aron konsertista Oulaisissa ja samalla sukeltaa näkökulmiin, jotka yleensä eivät tuota valtakunnallisia uutisia. Olisi ilo lukea vastaavia myös Itä-Suomeen, esimerkiksi Kainuuseen tai Etelä-Karjalaan sijoittuvista lehdistä, joita kannustamme nyt kovasti hakemaan hankkeeseen mukaan.
Vaikka paikallislehtiä on kuopattu viime vuosina, valtaosalla Suomen paikkakunnista on edelleen paikallisia uutislähteitä. Kritiikkiä julkaisemalla moni media voisi saada uutisten ohelle näkökulmien runsaudensarven, jonka tuottama positiivinen kierre huomataan ennen pitkää paikkakunnan ulkopuolellakin.
Kritiikki nimittäin on tehostettua uutistoimintaa – näkökulma ja skuuppi samassa jutussa. Kriitikko kertoo yleisölle, että tällaista on ja tapahtuu, näin se suhteutuu aiemmin tapahtuneeseen ja näin koin sen itse. Jos tunnistat itsesi tästä kuvauksesta tai haluaisit tunnistaa ja tiedät paikallislehden, jota haluat avustaa, ilmoittaudu meille! Lähikritiikistä maksetaan reilu korvaus.
Kritiikki näkyy! etsii lähikritiikoita sinunkin kotiseudultasi – lue ohjeet ja ilmoittaudu mukaan.