Tervetuloa keskustelemaan kulttuuripolitiikan ajankohtaisista kysymyksistä 8.11.2022 klo 14-16 Keskustakirjasto Oodin Maijansaliin!
“On aika herätä ja tunnustaa kulttuurialan merkitys ja potentiaali elämän, hyvinvoinnin, yhteiskuntakehityksen ja kestävän tulevaisuuden merkittävänä tekijänä. Kulttuuri ei ole eliittien asia, ei kakunkuorrutusta eikä hyvien aikojen luksusta. Ei voi olla niin, että kulttuuriala saa sille kuuluvan huomion vasta sitten, kun muut yhteiskunnan sektorit ovat kunnossa. Sellaista aikaa ei ole koskaan tulossa. Siksi asenne kulttuurialaa kohtaan on muutettava koko yhteiskunnassa.”
Juuri ilmestynyt Opetus- ja kulttuuriministeriön julkaisu Kulttuurin aika on nyt ja aina sisältää kulttuurialan tulevaisuustyöryhmän ehdotuksia seuraavalle hallituskaudelle. Se vaatii suorasanaisesti kulttuurialan arvostuksen määrätietoista nostamista.
Kritiikki näkyy! -hanke ja Suomen arvostelijain liitto järjestävät tilaisuuden, jossa unelmoidaan kulttuuripolitiikan isoista linjoista ja puhutaan apurahatunteista. Tilaisuus on maksuton ja kaikille avoin. Tilaisuus striimataan, linkki lisätään myöhemmin.
Kulttuuripolitiikka vaikuttaa suoraan alan tekijöiden ja organisaatioiden toimintaedellytyksiin. Ala on tekijöiden näkökulmasta epävarma, ja työskentelyä leimaa oman työn jatkuva perusteleminen ja uudelleenarviointi apurahojen ja avustusten hakemisessa. Voisiko tämä maailma olla parempi?
Kulttuuripolitiikan keskeiset linjaukset sisältävät näkemyksiä siitä, mitä kulttuuri ja taide ovat, ja millaiseen suuntaan niiden tuottamisen ehtoja halutaan ohjata. Kulttuuripolitiikan tulevaisuuksista keskustelevat tutkija Sakarias Sokka (Kulttuuripolitiikan tutkimuskeskus Cupore) ja ohjelmapäällikkö Jussi Koitela (Frame Contemporary Art Finland).
Apurahat ovat yksi konkreettisimpia keinoja taiteilijoiden toimintaedellytysten turvaamiseksi. Taiteilijoiden parissa tehtyyn kyselyyn perustuvassa näytelmässään Apuraha ja tunteet (2022) Klaus Maunuksela käsittelee apurahojen hakemisen ja saamisen herättämiä reaktioita. Samalla apurahojen hakemiseen osallistuvat kokevat keskinäistä solidaarisuutta: ”Heh… Se tietoisuus yhdistää että kaikki ovat köyhiä”, sanoo Anonyymi 24 näytelmässä. Apurahoista keskustelevat dramaturgi, kirjailija Klaus Maunuksela ja kirjailija, kirjallisuudentutkija Laura Lindstedt.
Haastattelijana on kulttuuritoimittaja Pietari Kylmälä.
Yhteydenotot: hankekoordinaattori Maaria Ylikangas, maaria.ylikangas@sarv.fi, puh. 0453201373
Kritiikki näkyy! on kolmivuotinen hanke kritiikin monimuotoistamiseksi ja sen aseman parantamiseksi mediassa. Hanketta järjestää Suomen arvostelijain liitto ry ja rahoittaa Koneen säätiö.