Rauman taidemuseon näyttely Omalla Maallaan tuo esille 1900-luvun alkupuolella Luvialla toimineen kyläkuvaajan Hanna Heinilän valokuvia. Heinilä dokumentoi oman perheensä ja kylän ihmisten arkea, pihapiirien tapahtumia sekä saariston elämää.
Suurennettujen kuvien elämyksellinen kokonaisuus herättää menneisyyden eloon ja vetää katsojan mukanaan sadan vuoden takaisiin tunnelmiin – pitkin kylänraitteja ja merenrantoja kohtaamaan ihmisiä, maisemaa sekä eläimiä.
Heinilä taltioi ympäristöään, omaa maailmaansa, lempeän tarkkaavaisesti. Ihmiskuvat ovat koskettavia ja katsoja pääsee mukaan monenlaisiin elämäntilanteisiin sekä -vaiheisiin.
Heinilä kuvasi, vaikutti ja toimi omassa yhteisössään – kyläläiset selvästi luottivat häneen kuvaushetkellä.
Kuvista välittyy kiintymys, läheisyys, ilot ja surut. Heinilän monet asetelmalliset muotokuvat rinnastuvat elementeillään myös maalaustaiteen perinteeseen. Sommitelmat, rajaukset ja tarkennukset sekä valon ja varjon suhde on tarkoin harkittua – mutta varmasti kokeileva kuvaaja antoi myös sattumalle oman tilansa.
Valokuvissa on myös paljon leikillisyyttä ja iloa. Innostivatko lapset Heinilää kuvaajana kokeileviin asetelmiin, vaihteleviin kuvakulmiin sekä yllättävienkin hetkien dokumentointiin, joista vakavamielinen poseeraaminen on kaukana?
Lapsia on myös ajateltu Mollu Heinon ja Maria Leppäsen yhteistyönä syntyneessä kuvausateljeessa, jossa pienemmätkin museokävijät voivat hypätä mukaan aikamatkaan samaistuen valokuvaajan rooliin.
Osana kokonaisuutta on myös nykytaidetta – Katri Lassilan, Mollu Heinon, Maria Leppäsen ja Päivi Setälän teoksia, jotka ovat dialogissa Heinilän valokuvien kanssa.
Katri Lassilan videoteos Kulkureittejä yhdistelee Heinilän kuvaamia alueita nykypäivän otoksiin samoista kohteista tuoden esille kontrastin; muuttuneet ympäristöt mutta myös säilytetyt vanhat talot toistuvat teoksessa runollisesti. Mustavalkoinen videokuva herättää liikkeellään pihapiirit eloon ja mahdollistaa vahvasti katsojan samaistumisen Heinilän kuvien maailmaan.
Päivi Setälän visuaalisen runo- ja tutkimusesseen lähtökohtana on Heinilän valokuva, jossa Johan Adolf Saarnivaara makaa kuolinvuoteellaan, katsoen syvästi katsojaa silmiin. Setälän teos viestii ajan kerrostumista mutta myös kietoo tiheän linkin ihmisten kohtaloiden välille.
Setälä näkee Heinilän kuvassa oman valokuvaajana toimineen isoisänsä. Muistoilla on mahdollisuus elää ja vahvistua niitä tutkimalla.
Omakuvissaan Heinilä usein halusi esiintyä kirja kädessä. Hän katsoo vahvana ja iloisin silmin katsojaa kohden. On ainutlaatuista, että meillä on mahdollisuus kohdata hänet, ja nähdä hänen maailmansa, elävästi ja puhuttelevasti.
Omalla Maallaan -näyttely on kuratoitu taitavasti tehden kunniaa Heinilän harvinaislaatuisille ja uraauurtaville teoksille.
OMALLA MAALLAAN – KYLÄKUVAAJA HANNA HEINILÄ
Rauman taidemuseon alakerran näyttelytiloissa 31.1.2022