Kettu on kiertynyt kiepille pehmeälle sammalmättäälle. Sen silmät ovat kiinni. Kettu näyttää levolliselta. Kuvassa on turva, myös katsojalla.
Tomi Anttilan akryylimaalaukset ovat värikylläisiä ja tunnelmallisia. Tenhoavinta niissä on valo, vastaparinaan varjo. Anttilan luontoteoksia katsellessa voi kulkea metsässä itsekin. Juuri tältä metsässä näyttää, kun kello on kuusi alkusyksyllä. Voi, tuon siipien havinan minäkin kuulen, kun joutsenet lehahtavat täyteläisensinisen taivaankannen poikki.
Teoksissa on valokuvamaisuuden tuntu. Anttila käyttääkin valokuvia tukena, joskaan taulu ei ole kopio valokuvasta. Erilaisista kuvista taiteilija hakee visiota valon liikkeestä ja sen käyttäytymisestä eri vuoden- ja vuorokaudenaikoina.
Teoksiin on helppo luonnonystävän rakastua. Niiden äärellä pääsee takaisin luontoon itsekin. Lähdön aika -teoksessa joutsen kiihdyttää lähtönousuun. Vedenpinnan ja taustalla kohoavan metsän uumenista nousevan höyryn voi haistaa. Kesäilta-työssä katsoja voi aistia askeltensa rasahtelun kostealla alustalla. Lepohetki-kettuteoksen pehmeyteen tekee mieli sukeltaa.
Tutkimustenkin mukaan luontokuvan katseleminen lievittää stressiä. Tuon tehtävän Tomi Anttilan taide täyttää hyvin.
– – –
Someoppinut taidemaalari
Seinäjoella asuva kirvesmies Tomi Anttila, 30, aloitti akryylimaalausten teon vasta nelisen vuotta sitten, puolivahingossa.
– Puolisoni harrastaa kaikenlaista askartelua, ja hän oli ostanut kaupasta halppismaalit. Päätin huvikseen kokeilla niitä. Maalauksesta tuli surkea, mutta siitä jäi päälle jokin juttu. Ajattelin, että kyllä minun pitää parempaan pystyä.
Anttila oli harrastanut vielä teini-ikäisenä jonkin verran piirtämistä, mutta se oli jäänyt vuosiksi. Maalaamista hän ei ollut harrastanut koskaan. Sisuuntuneena ensimmäisestä aikuisvuosien maalauskokeilusta hän päätti opetella lajin.
– Katsoin Youtubesta Bob Rossin opetusvideoita ja innostuin kokeilemaan. Häneltä sain inspiraation juuri luontoaiheisiin ja erityisesti valon maalaamiseen.
Bob Ross on jo edesmennyt yhdysvaltalainen taidemaalari ja televisiojuontaja. Ross muistetaan suositusta The Joy of Painting -ohjelmasta.
– Olen maalannut tosi paljon, ja eiväthän ne alkuaikojen työt ole kovin erikoisia. Pikku hiljaa olen kehittynyt, ja se on innostanut lisää. Varsinkin, kun aloin saada töitäni kaupaksi, aloin itsekin uskoa, että jotain tässä on.
Tomi Anttilalla ei ole muodollista taidekoulutusta. Hän ei ole käynyt lyhytkursseja eikä saanut kädestä pitäen mestareilta. Oli vain 1980-luvun Bob Ross ja halu kehittyä.
Tomi Anttilan akryylimaalauksia on nähty vasta kahdessa eri näyttelyssä: kotipitäjänsä Nivalan Tillarigalleriassa vuosi sitten ja Seinäjoen pääkirjasto Apilassa kuluvana syksynä. Näkyvyyttä töilleen hän on hankkinut sosiaalisesta mediasta. Hänellä on Instagramissa Artbyanttila-tili, jossa hän jakaa teoskuvia ja making of -videoita. Lisäksi hänellä on taidemyyntisivut Taidesivut.net -sivustolla.
Anttila ei ole kehrännyt ympärilleen erityisempää taiteilijaverkostoa – tuleehan hän perinteisen taidekentän ulkopuolelta – mutta somessa tavoittavuus voi olla suurta. Sieltä voi löytyä myös verkosto. Yhdysvaltalainen taiteilija Feliks Kaparchuk on tilannut Anttilalta teosvideon (videon, jossa Anttila maalaa) julkaistavaksi somekanaviinsa. Color by Feliks -nimellä somettavalla Kaparhcukilla on Instagramissa liki miljoona seuraajaa ja Youtubessa puoli miljoonaa tilaajaa.
Anttila on myös vastikään liittynyt Suomen Taiteilijat ry:n jäseneksi.
Anttilan luontotaulut ovat menneet kaupaksi kiihtyvällä tahdilla. Tähän juttuun mukaan otettavaksi aiottu taulu oli juuri ehditty myydä. Mies maalaa myös tilaustöitä. Parhaillaan on kesken tilaustyö mökkimaisemasta. Myös lemmikkien muotokuvia on tilattu. Ihmisiä Anttila ei maalaa.
– Vaikeinta taiteilijan elämässä on markkinointi ja hinnoittelu. En ole kummassakaan hyvä. Minulle parasta olisi, että ei tarvitsisi olla somessa lainkaan, vaan joku muu hoitaisi sen puolen. Voisin keskittyä vain maalaamiseen.
Ammattitaiteilijaksi Tomi Anttila ei ainakaan tällä haavaa halua. Hän pitää hyvänä sitä, että vahinkosaneeraajan työ tuo säännölliset kuukausitulot. Maalaamisen ohella aikaa jää myös muihin luoviin harrastuksiin.
Juttukokonaisuus on alunperin julkaistu Eparissa 29.12.2021.