Jokaisen lapsen pitäisi päästä osalliseksi tällaisesta.
Seinäjoen taidehallin kolmannen kerroksen näyttelytila Vinttiin on rakentunut raikkaan sadunomainen elämys- ja kokemusmaailma. Runsaudensarveksi muovautunut näyttely, Ihmeen kaunista!, tehoaa katsojaan monella aistilla.
Saima-päiväkodin lapset ovat pohtineet kauniita sanoja. Näitä he luettelevat ääniteoksessa.
Arvata saattaa, että luettelosta löytyy sana äiti, mutta sinne ovat päässeet myös karkki, ruusu, salaatti ja pupu. Rosoisempaa ainesta edustavat rekka, seepra ja superman.
Taideteos ja maalaus on myös listattu. Lastenkulttuurikeskus Louhimon työntekijät kävivät päiväkodissa tallentamassa lasten miettimät ja valitsemat sanat.
Äänimaailmaa edustaa myös videoteos Ihmeen kauniita kipinöitä. Saima-päiväkodin inspiroiman ääni- ja kuvateoksen on rakentanut Iiris Kostiainen.
Näyttely Ihmeen kaunista! syntyi kuvataiteilija ja taidekasvattaja Virpi Timosen kolmevuotisen Kipinä-hankkeen myötä. Timonen sai hankkeeseen Etelä-Pohjanmaan Kulttuurirahaston apurahan.
Hankkeessa oli mukana tuhatkunta lasta ja sata aikuista Alahärmästä, Ilmajoelta, Kurikasta, Kauhajoelta. Kauhavalta, Lapualta, Seinäjoelta ja Ylihärmästä.
Yhteistyökumppaneita olivat muiden muassa kansalaisopistot, Kurikan Pelimannit ja Etelä-Pohjanmaan opiston tanssiopiskelijat sekä Sedun tekstiili- ja muotialan opiskelijat.
Vain taivas rajana
Lapset saivat toimia vaatesuunnittelijoinakin. Päiväkodin tenavat pohtivat, millaisia asusteita tulevaisuudessa käytetään. Ympäristöystävällisyys ja kierrätys olivat näissä pukimissa johtavina aiheina.
Lapset toivoivat asusteilta yllätyksellisyyttä ja muunneltavuutta. Materiaaleina olivat esimerkiksi appelsiinikuoret, hämähäkin seitit, puunlehdet ja oksat. Ideoilla oli rajana vain taivas.
Sedun tekstiili- ja muotialan opiskelijat toteuttivat suunnitelmista neljä valmiiksi asuiksi. Kokonaisuus kruunattiin valokuvilla, joissa lapset ja yksi isä poseeraavat tulevaisuuden hurjassa asussa.
Luovaa leikkiä
Näyttelytilan etuosassa kohoaa koivumetsä. Kauhavalaisten päiväkotien lapset ovat tehneet omituisille otuksille pönttöjä asuntokäyttöön. Pöntöissä ei välttämättä asu perinteisiä kolopesijöitä, vaan mitä kummallisempaa väkeä.
Jokaisen lapsen pitäisi päästä osalliseksi tällaisesta kokonaisvaltaisesta taidetyöskentelystä. Virpi Timosen johtamassa hankkeessa yhdistetään upeasti sanat, luovuus, suunnittelu, harkinta ja monipuoliset kuvataiteen työtavat.
Tuloksena on kokemus, jossa oma työ on osana jotain suurempaa kokonaisuutta. Taiteen tekeminen on luovaa leikkiä, jossa jokaisesta tulee työstään ylpeä.
Näyttelyt
Ihmeen kaunista! Seinäjoen taidehallissa 5.2.2022 saakka.
Varjonäyttelyt: Ihmeen Kaunista ja Ihmeelliset Virkut
Saima-päiväkodin ja ikääntyvien ihmisten yhteisnäyttely kehystämö Liljalan ikkunalla Seinäjoella
Ilmajoki-opiston Pikku Picassojen ja Jalasjärven Tenavatien päiväkodin lasten yhteisnäyttely Ilmajoen kunnantalolla
Ihmeen kauniita maalauksia Jurvan kirjastossa 31.1.2022 saakka.
Kainalo:
Näyttely on myös tulevaisuuden tutkimuslabra
Näyttelyn arkkitehtoniselta osastolta löytyvät teoskokonaisuudet Kylänraitti ja Asumuksia. Taidekasvattaja Virpi Timonen kertoo, että sen kohdalla lasten kanssa pohdittiin ensin yhdessä, mitä sanat kylä ja raitti pitävät sisällään.
Oman asumuksen suunnittelussa saatettiin erottaa ulko- ja sisätila. Siisti fasadi saattaa piilottaa ohikulkijalta jännittäviä juttuja sisälleen.
– Tulevaisuuden asumismuotona voi olla vaikka ”monihyvinvointikeskus”, Virpi Timonen kertoo.
Hän painotti työskentelyssä kiireettömyyttä ja lapsen kohtaamista. Tärkeää oli ylpeys omasta tekemisestä ja ”mun työstä”.
Teoksia suunnitellessaan lapset ovat tiedostaneet, että tulevaisuudessa robotit tekevät yhä useampia töitä.
Robotit ja laitteet -kokonaisuudessa hyllyille on aseteltu upeiden lasikupujen alle eri tekniikoilla tehtyjä robotteja.
Muutamat otukset on muovattu savesta. Toiset ovat saaneet värkkinsä puretuista vempeleistä.
– Näitäkin töitä on tehty yhdessä joskus koko päivän ja jopa päiväkausia. Opettaja on elänyt kehittelyvaihetta yhdessä lasten kanssa, Virpi Timonen toteaa tyytyväisenä.