Kritiikki näkyy! -hankkeen ensimmäinen kritiikkiperformanssin esittää seassa-kollektiivi Huuma-teemaisella Nuori/Voima-klubilla 26.10.2021.
“Katsojan kokemuksen esityksellistämisestä” on leikkisä luentoperformanssi, joka sisältää ruumiillisia ja kielellisiä kommentteja nähtyihin teoksiin. Se tarkoittaa esiintyjän moodin liukumista pohtivasta kepeään ja siten esityksen laatujen liukumista abstraktin ja kertovan välillä. Kritiikkiperformanssi on ikään kuin esittävää opponointia, runollisia jälkikaikuja siitä mitä näki. Performanssi on seassan ensimmäinen esiintyminen, ja Kritiikki näkyy! -hankkeen kritiikkiperformansseista ensimmäinen.
Aika: klo 19-23 (ohjelma alkaa klo 19.30)
Paikka: Tiivistämö, Helsinki
Liput: Suomen arvostelijain liiton jäsenille maksuton sisäänpääsy. Ennakkoilmoittautuminen kuitenkin tarvitaan. SARVilaisten lippuvaraukset tästä linkistä.
Muut 10/12€ (+2€ palvelumaksu). Ennakkoilmoittautuminen tästä linkistä.
Kritiikin uudet näkökulmat ovat myös taiteellisia, ja siksi Kritiikki näkyy! -hanke kutsuu kaikkiaan viisi performanssintekijää toteuttamaan omat näkemyksensä kritiikistä. Kritiikkiperformanssit lähtevät käyntiin seassa-kollektiivin esityksestä. Kritiikkiperformanssi “Katsojan kokemuksen esityksellistämisestä” kommentoi ANTI – Contemporary Art Festivalin ohjelmistoa.
seassa-kollektiivi kirjoittaa runomuotoisia tulkintoja kuva- ja esittävien taiteiden teoksista ja julkaisee tekstejä omalla verkkosivullaan. seassa on perustettu syksyllä 2020 ja sen muodostavat dramaturgi-kirjoittaja Tarleena Laakko, dramaturgi-runoilija Milka Luhtaniemi ja kuvataiteilija-kirjoittaja Maarit Mustonen.
Luovalla vastaanotolla on keskeinen merkitys kollektiiville. “Ytimessä on affektin tutkiminen, ja mitä teos synnyttää kokijassaan ruumiillisesti, ruumiin kautta myös kielellisesti. Tekstimme ovat ikään kuin spontaaneja luonnoksia siitä, mitä haluaisi sanoa juuri katsomiskokemuksen jälkeen. Ne ovat jollain tavalla kiinni teoksen hetkellisyydessä. Samalla myös teoksen rytmisen koostumisen ja sen synnyttämän moniaistisen ja hämäränkin kokemuksen harominen kielen avulla on ollut tosi tärkeää.”
Taustalla seassa-kollektiivin työskentelyssä on itsereflektio. “Kirjoittajana on oma esilukijansa, esityksentekijänä oma dramaturginsa, kuvataiteilijana oma katsojansa. Kriittisen etäisyyden ottaminen taiteelliseen työhön on siis ollut meillä jo aiemmin luontevaa. Tämä tarkoittaa myös sitä, ettei kriittiseen tai purkavaan ajatteluun suhtaudu kovin dogmaattisesti. Olemme kuulleet puhuttavan esimerkiksi affektoituneesta dramaturgista, vastapariksi analyyttiselle dramaturgille: tällaisia katsomisen linssejä on jo ollut olemassa. Tällainen katsomisasento sopii tietynlaisille teoksille, erityisesti esittävien taiteiden ja kuvataiteiden kontekstiin, joissa jo valmiiksi on paljon sanallistumatonta ilmaisua.”
Klubilla julkistetaan myös Suomen arvostelijain liiton Arvostelijapankki-palvelu sekä kolme Seiskan poikien podcastia aiheeseen liittyen. Seiskan poikien Matti Tuomela esittelee Arvostelijapankin.
Klubin keskusteluissa sukelletaan Nuori Voima -lehden 5/2021 Huuma-teemaan pureutuen päihteiden ja kirjallisuuden suhteeseen sekä pohditaan esittävää taidetta kritiikin sekä muiden, moninaisten tekstien lähteenä. Musiikkivieraana genrerajoilla seikkaileva musiikin DIY-ritari Sir Liselot. Illan juontavat Nuoren Voiman päätoimittajat Taija Roiha ja Vesa Rantama.
Klubin järjestävät yhteistyössä Nuoren Voiman Liitto, ANTI – Contemporary Art Festival ja Suomen arvostelijain liiton Kritiikki näkyy! -hanke.
Tapahtumasta tehdään tallenne tai striimi, eli tapahtuma on myös katsottavissa jälkikäteen maksutta.
Ovet avautuvat klo 19.00, ja ohjelma alkaa klo 19.30.
Tapahtumassa otetaan huomioon ajantasaiset koronaan liittyvät ohjeistukset. Huolehditaan siis edelleen hyvästä käsihygieniasta, ei tulla kipeänä tapahtumaan, käytetään maskia aina kun se on mahdollista ja pidetään sopivasti etäisyyttä (kaikille on oma pöytäpaikka).