Barker-teatterin Echoes hakee kaikupohjaa erilaisuuden kunnioittamisesta.
Åbo Akademin Forcing the Impossible -hankkeessa tutkitaan tieteen ja taiteen keinoin kommunikaation mahdollisuuksia. Tanssitaiteilija Marjan Raarin teos Echoes avaa hankkeen monitieteisen ja -taiteisen festivaalin. Kokonaisuuden muu osuus on siirretty koronatilanteesta johtuen ensi syksyyn.
Echoes on toteutettu taiteilijoiden ja vähemmistötutkijoiden yhteistyönä. Tutkijatohtori ja rasisminvastaisen media-aktivistien allianssin (ARMA Alliance) perustajajäsen Leonardo Custódio alustaa ennen esitystä tutkimuksellista näkökulmaa aiheeseen.
Teosnimi viittaa viestinnän tutkimuksen piirissä kehitettyyn käsitteeseen ”kaikukammio” (echo chamber), jolla kuvataan sosiaalisen median luomien samanmielisten yhteisöjen luonnetta. Näissä sosiaalisissa kuplissa erilaisten näkökulmien ja keskustelun puute, sekä omien totuuksien haastamattomuus ovat mahdollistaneet ääriliikkeiden vahvistumisen ja totuudenjälkeisen politiikan.
Vastavoimaksi tutkija esittää vuoropuhelua, mikä on niin yksilön, yhteisöjen kuin yhteiskunnan selviämisen edellytys. Sen perustana on erilaisuuden kunnioitus. Vähemmistöjen näkökulmasta olennaista on kyetä kommunikoimaan olemassaolostaan ja osallistumaan.
Teoksen taiteilijat kuuluvat erilaisiin vähemmistöihin Suomessa. Ulkoisilta piirteiltään he sulautuvat valtakulttuurin mutta osattomuuden kokemusta luovat moninaiset muutkin tekijät. Teos kohdentaa ulkopuolisuuden tunteen keholliseen resonanssiin.
Koreografian ytimessä on sosiaalisen todellisuuden kehollisuus. Soolot ilmentävät ympäröivän heijastumista yksilökokemukseen. Duetoissa kanssakäyminen on kamppailua mutta myös voimaannuttavia kohtaamisen hetkiä. Ryhmäkohtauksissa erilaiset kehot muodostavat vaikuttavasti yhteen toimivaa liikekaanonia, mikä assosioituu eri taustoista tulevien liittolaisuuden potentiaaliin.
Vähemmistöt eivät ole yhtenäisiä ryhmiä mutta marginalisoituja yhdistävät kokemukset luovat perustan eri ryhmien väliselle vuorovaikutukselle ja yhteistyölle. Samalla teos avaa näkemystä kulttuurimme aitoon moninaisuuteen.
Kuvataiteilija Baukje Spaltron maalaukset luovat esityksen urbaanin maiseman. Ne ovat osa hänen Turussakin tehtyä ja näytteillä ollutta City Spheres –sarjaansa, jossa hän jäljittää eri kaupunkien henkeä, niin kutsuttua genius locia. Ekspressivisissä värikylläisissä katunäkymissä on yhteiskunnallista kantaaottavuutta.
Pandemia on syventänyt teoksessa käsiteltyä marginaalissa toimivien eristäytymisen kierrettä. Teoksen teemat laajentuvat näin ilmentämään myös taiteilijoiden yhteiskunnallisesti marginalisoitua asemaa kriisitilan hoidossa. Monikielisessä esityksessä kiteytetään: ”Nyt riittää tämä!”.
Teksti: Mia Hannula
Echoes. Konsepti: Marjan Raar. Esitys, koreografia ja teksti: Robert Stowe, Evgeny Kostyukov, Bror Österlund ja Marjan Raar. Musiikki: Bikkie Skeef. Maalaukset: Baukje Spaltro. Valot: Jukka Haataja. Video intro: Leonardo Custódio. Ensi-ilta 26.5. Barker-teatteri
Kritiikki on ilmestynyt Aamuset-lehdessä 2.6.2021